• Uitstekend beoordeeld  op Trustpilot
  • Upload je  eigen design
  • Wij printen op behang van  hoge kwaliteit

Je hebt net een prachtig design uitgekozen voor jouw fotobehang. De maten van de muur zijn doorgeven. En vol spanning zit je te wachten op je net bestelde behang. In de tussentijd kun je alvast beginnen met het behangklaar maken van de muur. Dit is erg belangrijk, want het zorgt ervoor dat het fotobehang super glad en stevig op de muur aangebracht wordt. Ze zeggen niet voor niets: een goede voorbereiding is het halve werk. Door de wand behangklaar te maken, kun je genieten van een optimaal behangresultaat én weet je zeker dat het fotobehang blijft zitten waar het hoort. Hoe maak je een muur behangklaar? Wij leggen het je graag uit.

Stap voor stap een gladde muur

Muren zijn er in allerlei soorten en maten. Van een nieuwe stuclaag tot aan muren vol met oud behang. Voordat je een muur kunt gaan behangen, moet deze behangklaar zijn. Dit betekent dat de muur mooi egaal is waardoor het fotobehang goed aangebracht kan worden en het eindresultaat geen onregelmatigheden vertoont. Hechting en grip spelen hierbij een belangrijke rol. Op welke manier je de muur behangklaar maakt, hangt af jouw muur.

Wil je een muur behangen? Maar heeft deze wand een grove structuur of zijn er heel veel oneffenheden? Dan kun je ervoor kiezen om de muur behangklaar te stucen. Dit houdt in dat de hele muur een nieuwe stuclaag krijgt zodat deze optimaal glad is. Dit vereist wel het nodige vakmanschap. Je kunt hiervoor dan ook het beste een stukadoor inschakelen. Let op: voordat je kunt gaan behangen moet de muur helemaal opgedroogd zijn. Is de wand nog vochtig? Dan laat het fotobehang zo weer los.

Veel muren hebben al lagen oud behang of verf. Wil je zo’n wand voorzien van fotobehang? Dan is het belangrijk dat je eerst het oude behang of schilderwerk verwijderd. Het nieuwe fotobehang moet goed kunnen hechten. Dit kan niet als de ondergrond loslaat door afbladderende verf of loslatend oud behang. Het verwijderen van een verflaag en oud behang doe je het beste met een plamuurmes. Hiermee kun je relatief makkelijk alle losse delen verwijderen. In de meeste gevallen kun je het oude behang of verf droog verwijderen. Lukt dit niet? Dan kun je proberen om met handwarm water en een afweekmiddel of met een stoomapparaat het oude behang of de oude verflaag te verwijderen.

Komt het fotobehang op een muur met pleisterwerk? Dan raden wij je aan om eerst de muur te bekloppen. Dit houdt in dat je overal op de muur even klopt. Hoor je een doffe klank? Het pleisterwerk zit waarschijnlijk op die plek los. Voordat je begint met behangen herstel je deze plekken. Verwijder de slechte plekken voorzichtig en repareer de gaten met een vulmiddel.

Fotobehang moet op een gladde muur aangebracht worden. Maar het komt regelmatig voor dat oude muren gaatjes, kieren of scheuren hebben. Deze moet je daarom eerst herstellen. Kleine gaatjes kun je eenvoudig opvullen met een speciaal vulmiddel. Dit vind je in elke bouwmarkt. Zijn er grote gaten? Dan is het verstandig om deze eerst op te vullen met propjes krantenpapier. Vervolgens werk je de gaten af met een vulmiddel. Scheurtjes en kieren in de muur kunnen ook gedicht worden. Eerst krab je ze met een verfkrabber goed uit en vervolgens stop je er een vulmiddel in. Met een plamuurmes kun je de scheur mooi glad afwerken.

Het is altijd belangrijk dat de muur en herstellingen goed opdrogen. Vervolgens kun je deze achteraf glad schuren. Na het verwijderen van een oude verflaag of oud behang en het herstellen van oneffenheden is de muur behangklaar.

Waar moet ik aan denken?

Let er goed op dat de muur niet vochtig is. Fotobehang kan alleen optimaal hechten aan een droge wand. Vaak lijkt een muur op het oog droog, terwijl dat in werkelijkheid nog niet zo is. Smeer je te vroeg de lijm op de muur? Dan is de kans groot dat het fotobehang er zo weer afvalt. Geduld is een schone zaak en je kunt beter iets te lang wachten, dan het behang te vroeg op de muur aanbrengen. Daarnaast is goed gereedschap essentieel. Moet je de muur schuren? Dan heb je niet genoeg aan een schuurpapiertje. Huur daarom liever een schuurmachine. Dit scheelt je behoorlijk wat energie én een gladde muur is gegarandeerd. Voordat je het behang aanbrengt, is het van belang om te contoleren of de muur helemaal stofvrij is. Na de herstelwerkzaamheden kunnen er resten achterblijven. Kijk de hele wand nog even goed na. Ga met je hand over de muur heen. Voelt alles helemaal glad? Dan ben je klaar om te behangen.

Wat is een voorstrijkmiddel?

Je kunt ervoor kiezen om een voorstrijkmiddel te gebruiken. Dit is een soort ondergrond voor de muur. Een voorstrijkmiddel dicht de muur af, waardoor de lijm niet in de muur verdwijnt. Hierdoor blijft de lijm goed op de muur zitten en kan het fotobehang stevig op de muur worden geplakt. Een voorstrijkmiddel is niet altijd noodzakelijk, maar wel erg handig. Vooral als het om een (sterk) zuigende ondergrond gaat. Voordat het voorstrijkmiddel op de wand gesmeerd kan worden, moet het oppervlak helemaal stofvrij zijn. Vervolgens impregneer je de wand met de voorstrijk en laat je het goed drogen. Is de voorstrijk helemaal opgedroogd? Dan kun je beginnen met het behangen.