Je hebt een keuze gemaakt uit de vele mooie foto’s voor jouw behang. Het fotobehang is besteld en vol verwachting wacht je op je pakketje. In de tussentijd kun je je optimaal voorbereiden, zodat zowel de muur als jij helemaal klaar bent voor het fotobehang. Is je muur behangklaar? Dan is het tijd om jezelf klaar te stomen voor het aanbrengen van het fotobehang. Het vliesbehang dat wij leveren is eenvoudig aan te brengen. Toch is het handig om van te voren goed te weten hoe je dit het beste aanpakt. Daarom hebben wij speciaal voor jou een stappenplan opgesteld. Lees deze als voorbereiding goed door én houd hem bij de hand tijdens het aanbrengen van het fotobehang.

Vliesbehang: waar moet ik aan denken?

Vliesbehang is niet hetzelfde als papieren behang. Daarom gaat het aanbrengen van fotobehang ook iets anders. Het is namelijk een stuk makkelijker! Je hoeft geen behangtafel van zolder te halen en de lijm smeer je rechtstreeks op de muur. Dit komt omdat vliesbehang veel dikker en sterker is dan traditioneel behang. Vooral het fotobehang van Fotobehang.nl is enorm sterk! Toch zijn er een aantal punten waar je goed op moet letten voordat je vol enthousiasme je fotobehang op de muur plakt:

  • Controleer altijd eerst of je pakketje compleet is: heb je alle rollen fotobehang ontvangen? Zijn ze goed genummerd?

  • Ontbreekt er iets? Of twijfel je of je alles wel goed hebt besteld? Neem dan – voordat je begint met plakken – contact met ons op. Wij willen er 100% zeker van zijn dat jij alles hebt ontvangen en goed van start kunt gaan.

  • Is je pakketje compleet? Dan laat je het nieuwe fotobehang minstens 24 uur acclimatiseren. De ideale temperatuur om te behangen ligt tussen de 18 en 25°C met een vochtigheidsgehalte tussen de 40 – 60%. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat het behang niet gaat krimpen zodra het op de muur aangebracht is.

  • Denk eraan dat de muur helemaal schoon, droog en stofvrij is voordat je gaat plakken!

Stappenplan behang aanbrengen

Ons fotobehang is heel makkelijk om zelf aan te brengen. Zelfs als je nog nooit hebt behangen! Om jou een handje te helpen, leggen we je stap voor stap uit hoe je het vliesbehang eenvoudig zelf op de muur kunt aanbrengen.

Stap 1: De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je begint met behangen, maak je de muur helemaal behangklaar. Dit houdt in dat je alle oneffenheden wegwerkt en ervoor zorgt dat de muur mooi glad en schoon is. Als het nodig is verwijder je oud behang en vul je gaatjes op met een vulmiddel.

Let op: is de muur gestuct? Gebruik dan een voorstrijkmiddel. Dit zorgt ervoor dat de lijm niet in de muur wordt gezogen, waardoor het behang niet goed blijft plakken.

Om ervoor te zorgen dat je zorgvuldig om stopcontacten en schakelaars heen behangt, haal je de ombouw van de wandcontactdozen eraf en plak je de rest af met tape. Let op: schakel indien van toepassing de elektragroepen uit.

Zodra de muur helemaal behangklaar is, kun je de grond afdekken met bijvoorbeeld kranten, zeil of een stuk karton. Hierdoor voorkom je dat je lijm knoeit op de vloer. Zet een stevige trap klaar, zodat je overal goed bij kunt.

Stap 2: Het nieuwe fotobehang uitrollen

Is de muur behangklaar? Dan kun je je pakketje met fotobehang uit gaan pakken. Snij voorzichtig het pakket open en haal de rollen vliesbehang uit de doos. Pas op dat je het behang niet beschadigd tijdens het opensnijden van de verpakking.

Verwijder de beschermende verpakking waarin het fotobehang zit. Je kunt nu de banen fotobehang uitrollen. Op elke rol behang staat een nummer. Dit is de volgorde waarin het fotobehang op de muur aangebracht moet worden. Controleer goed of alle nummers aanwezig zijn en leg de rollen fotobehang op volgorde.

Stap 3: Een loodlijn maken

De volgende stap in jouw behangavontuur is het maken van een loodlijn. Een loodlijn gebruik je om het fotobehang loodrecht op de muur te kunnen plakken. Je trekt met een potlood een loodrechte lijn op de muur, en dit is de lijn waar je de banen fotobehang langs plakt.

Hoe maak je een loodlijn? Als eerste bepaal je de positie van de loodlijn. Dit doe je door de breedte van de baan behang op te meten. Heb je aangegeven dat je bijvoorbeeld 3 of 5 centimeter marge wilt? Dan trek je deze 3 of 5 cm van de breedte van de baan af. Vervolgens meet de je breedte van de behangbaan met een rolmaat op de muur en teken je deze af. Je weet nu op welk punt op de muur de loodlijn moet komen.

Om een kaarsrechte lijn te tekenen, gebruik je een waterpas. Je plaatst de waterpas op de positie die je met de rolmaat hebt afgemeten en trekt langs de waterpas een loodrechte lijn. Let op: een dunne lijn is voldoende. Een te dikke streep kan door het behang heen schijnen en dat is zonde van het resultaat.

Stap 4: De behanglijm smeren

Heb je de loodlijn getrokken? Dan is het nu tijd voor de lijm. Op de verpakking van de lijm staat precies beschreven hoe je de lijm moet aanmaken.

Is de lijm klaar? Pak dan de lijmkwast of de behanglijmroller er maar bij. Het makkelijke van vliesbehang is dat de lijm direct op de muur gesmeerd kan worden. Je smeert de muur per baan in met de behanglijm. Houd er rekening mee dat je de muur iets breder insmeert met de lijm dan de breedte van het behang. Hierdoor weet je zeker dat de baan fotobehang goed blijft zitten.

Stap 5: Behangen maar!

Zodra de loodlijn is getrokken en de behanglijm is gesmeerd, kun jij met het leukste onderdeel beginnen: het aanbrengen van het fotobehang. Pak de eerste baan die op de muur aangebracht moet worden en werk van boven naar beneden. Heb je behang met marge besteld? Houd er dan rekening mee dan je bovenaan een overlap overhoudt.

De baan behang plak je precies langs de getrokken loodlijn. Zo weet je zeker dat je het behang recht op de muur aanbrengt. Let op: het is erg belangrijk dat je de baan behang recht aanbrengt, omdat de volgende banen hierop aansluiten.

Met bijvoorbeeld een spatel kun je het behang goed aandrukken. Duw in de hoeken het fotobehang extra goed aan. Hierdoor ontstaat er een vouwlijn. Trek het behang iets terug en je kunt vervolgens het overbodige behang wegsnijden of wegknippen met een behangschaar. Stopcontacten en schakelaars maak je vrij door het behang stevig aan te drukken en het middenstuk weg te snijden.

Heb je de eerste baan gehad? Dan herhaal je dit proces totdat alle banen zijn aangebracht.

Stap 6: The finishing touch

Met een speciale behang aandrukrol kun je de luchtbellen die zijn ontstaan onder het behang eenvoudig wegdrukken. Met de roller rol je naar de zijkanten zodat de lucht weg kan. Hierdoor ontstaat er een mooi glad resultaat.

Een nog mooier en strakker resultaat? Gebruik dan een behangnadenroller. Hiermee verwijder je alle hobbels, luchtbellen en oneffenheden in een handomdraai.

Controleer alle zijkanten en stopcontacten en/of schakelaars op overtollig behang. Knip of snijd eventueel overig behang weg, zodat de hele muur er strak en glad uitziet.

Kijk of alle randen en naden goed plakken. Laat er een hoekje los? Of zit er ergens onvoldoende lijm? Dan kun je deze nog even goed aandrukken met wat extra lijm.

Daarna monteer je de ombouw van alle stopcontacten en schakelaars er weer op en klaar is jouw behangklus.

Als laatste stap hoef je alleen nog maar achterover te leunen en van het resultaat te genieten!