Heb je een mooie print voor je fotobehang uitgezocht? Behang met een eigen foto, een landschap, een dierenprint of iets anders? Dan is het hoogste tijd om je muur behangklaar te maken. Dit doe je door alle oude behang te verwijderen en de muur glad en egaal te maken. Maar je kunt er ook voor kiezen om het oude behang te laten zitten. En het nieuwe fotobehang eroverheen te plakken. Maar dit kan niet altijd. Dat heeft te maken met de verschillende soorten behang. Bovendien zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten als je behang op behang wilt plakken. 

Oud behang: wel of niet verwijderen?

Moet je oud behang altijd verwijderen voordat je nieuw fotobehang erop kunt plakken? Dat is een vraag die veel mensen stellen. Het antwoord heeft te maken met de staat van het oude behang. Zijn er veel oneffenheden, zoals bobbels of scheuren? Dan is het geen goed idee om je nieuwe fotobehang over het oude behang te plakken. Door de oneffenheden zal het nieuwe behang niet mooi op de muur aangebracht kunnen worden. Het komt niet vlak op de muur, trekt krom of je ziet de bobbels erdoorheen. Ons advies is daarom om oud behang altijd te verwijderen voordat je nieuwe fotobehang op de muur aanbrengt.

Welke soorten behang zijn er?

Of je behang op behang kunt plakken heeft onder andere te maken met het soort behang. Zo zijn er verschillende soorten behang:

Vliesbehang wordt het vaakst gebruik voor fotobehang. Het is in feite behang van papier met een extra onderlaag van vlies. Hierdoor hoef je geen lijm op het behang te smeren, maar kun je de lijm rechtstreeks op de muur aanbrengen. Vliesbehang is ontzettend sterk, waardoor het makkelijk aan te brengen en te verwijderen is. 

Behang op behang plakken?

Voor het mooiste resultaat raden wij aan om oud behang altijd te verwijderen. Wil je toch het nieuwe behang over het oude behang heen plakken? Let dan goed op het soort behang. Het type behang bepaalt namelijk voor een groot deel of het wel of niet slim is om het nieuwe behang over het oude te plakken. Zo kun je nieuw fotobehang wel aanbrengen op renovlies behang. Dit heet ook wel bouwbehang, en is glad en egaal. Hierdoor kun je je nieuwe behang zonder problemen aanbrengen. Ook over papierbehang kun je in sommige gevallen heen plakken. Is het oude papierbehang nog mooi egaal en gaaf? In dat geval kun je het nieuwe behang eroverheen aanbrengen. Let er wel goed op dat het aanbrengen van lijm nieuwe oneffenheden kan veroorzaken. Dit scheelt misschien tijd. Toch raden we altijd aan om oud behang te verwijderen voordat je je nieuwe fotobehang aanbrengt. 

Vliesbehang en oud behang

Vrijwel het meeste fotobehang wordt gedrukt op extra sterk vliesbehang. Omdat vliesbehang uit twee lagen bestaat, kun je dit behang strippen. Dit houdt in dat je de toplaag los kunt trekken van de onderste laag. Heb je een oude laag vliesbehang op je muur zitten? Dan kun je de toplaag van het oude behang lostrekken. En het nieuwe vliesbehang rechtstreeks op de oude onderlaag plakken. 

Het is hierbij van belang dat de oude onderlaag nog mooi glad en egaal is. Laat de onderlaag van het oude vliesbehang geheel of gedeeltelijk los? Dan is het beter om ook de hele onderlaag te verwijderen. Doe je dit niet? Dan kan je nieuwe behang oneffenheden vertonen. 

Het mooiste resultaat

Wil je je slaapkamerwoonkamer of andere ruimte behangen? Dan wil je natuurlijk het mooiste resultaat. Om dat te bereiken raden wij iedereen aan om oud behang helemaal te verwijderen. Hierdoor kun je op een egale, gladde muur je nieuwe fotobehang aanbrengen. Laat je oud behang zitten? Grote kans dat er oneffenheden of bobbels tevoorschijn komen. Bij renovlies behang en duplexbehang is dit risico minder groot. Wil je verzekerd zijn van een egale wand met prachtig fotobehang? Neem dan het zekere voor het onzekere en verwijder de oude behanglaag!